Tentoonstelling Een Schop Onder de Ploeg

1156

Beeld: Yana Poppe | Japanese_sacred_space_no2_ (uitsnede)

23 oktober t/m 6 januari 2019

In 2018 is het 100 jaar geleden dat in de stad Groningen de kunstenaarsvereniging De Ploeg werd opgericht. Centraal stond het revolutionaire karakter van de beweging. Ter ere van dit 100-jarig bestaan heeft het Groninger Museum een prachtige expositie samengesteld.  

Het Groninger Forum greep de gelegenheid aan om op zoek te gaan naar de nieuwe revolutionairen van deze tijd en komt met een spraakmakende groepstentoonstelling Een Schop Onder De Ploeg.

Officiële opening | vrijdag 26 oktober 16.30-18.00 uur

De opening wordt verricht door Han Steenbruggen, directeur-conservator van Museum Belvédère. Hij zal ingaan op de jonge revolutionaire kunstenaars van nu. Wat zijn hun drijfveren? Zijn ze schatplichtig aan De Ploeg? Wat brengt de toekomst?

Jan Hamstra maakt als lid van de Vera Art Division concertaffiches en samen met collectief Knetterijs maakt hij zines en onderneemt hij gezamenlijke illustratie projecten. Veel van zijn werk heeft een geëngageerde insteek, zo ook zijn Manifesto of Doubt, een reeks van 32 houtsnedes waarmee hij in 2016 afstudeerde van Academie Minerva en de ‘Academie Minerva Prijs voor Vormgeving’ won.

Titel: The Dutch
Techniek: Zeefdruk

Jan hamstra >>

1174
1175

Jannes Bürkner is een Duitse multidisciplinaire kunstenaar die in 2018 afstudeerde aan Academie Minerva. Zijn werk is vaak het resultaat van een intuïtieve materiaalverkenning, aangedreven door nieuwsgierigheid en serendipiteit. Jannes is gefascineerd door organische structuren en processen, maar wordt ook geconfronteerd met door de mens gemaakte. Hij creëert werk op het kantelpunt van het bekende en het onbekende, daar waar controle en toeval ruimte vinden om met elkaar in interactie te gaan.

Titel: Nexus
Techniek: Gemengd

Jannes Bürkner >>

1176
1177

Joyce ter Weele studeerde in 2015 af aan de Academie Minerva in Groningen en won het Coba de Groot Stipendium. Ze combineert in haar grote tekeningen materialen zoals houtskool, potlood, fineliner, grafiet, collage, fotografische technieken en zwarte- witte verf. Papier is altijd de drager. Voor haar staat het proces gelijk aan het aangaan van het onbekende. Dit is een periode van experimenteren met het materiaal, van een zoektocht naar de technische mogelijkheden en onmogelijkheden en ook om de manieren van het werk in verschillende ruimtes te onderzoeken.

Titel: R#2 2018
Techniek: Gemengde techniek op papier
 

Joyce ter Weele >>

1179
1178

Lisa Damstra is net afgestudeerd van academie Minerva in Groningen. Haar werk kenmerkt zich door het gebruik van pixels. Deze beelden zijn figuratief en hebben iets weg van videogames uit de jaren ‘90. Lisa wordt sterk geïnspireerd door games en de Japanse popcultuur.

Titel: Hello World
Techniek: Print op aluminium

Lisa Damstra >>

1180
1190

Mathieu Keuter van Lewenborg is kunstenaar te Groningen, won het Hendrik de Vries Stipendium, werd genomineerd voor de Dutchdoc Award, gaf twee boeken uit bij Noorderlicht, is hoofdredacteur van zijn eigen obscure krant, maakt wandschilderingen, sculpturen, ladingen foto's en schilderijen, is zelfbenoemd wijkdichter van Lewenborg en noemt zichzelf sinds kort ook kunstcriticus.

Titel: Het plantsoenvogelschilderij
Techniek: Olieverf op doek

Mathieu Keuter >>

1183
1182

Een samenwerking tussen Sandra de Groot, interdisciplinair kunstenaar en fotograaf, atelier c h a o s  en Oscar Venema, hedendaagse schilder en cross-media kunstenaar. Dit kunstenaarsduo verkent de parallel tussen persoonlijk en breder ervaring.

Beide werken samen om het in een duel te hebben over inhoud en context. Zkumm is verzameling, collage, fotografie, fotomontage, schilderen en tekenen.

Titel: Milky mask
Techniek: Gemengd

Zkumm >>

1184
1185

Wim Warrink is in 2015 afgestudeerd aan Academie Minerva en won de academieprijs. Mechanische installaties, vaak apparaten met onduidelijke bestemming, nemen duidelijk fysieke ruimte in en maken die tot hun speelveld. De plek waarin zijn sculpturen en installaties worden getoond nemen een belangrijke functie in. Met de nieuwsgierigheid van een wetenschapper en de praktische inslag van een bouwer voert hij met zijn sculpturen hierin beeldende experimenten uit.

Titel: Potloodverslijper
Techniek: Installatie

Wim Warrink >>

1186
1187

Het onderwerp van Yana Poppe haar laatste serie schilderijen is heilige plekken in Japan. In dit schilderij is een poort afgebeeld die de scheiding tussen de 'gewone' en de 'heilige' wereld markeert. Het geven van een betekenis aan een plek vind ik erg fascinerend. Yana gebruikt Japanse materialen en technieken. Kenmerken hiervan zijn de levendige kleur van de pigmenten en het bijna fluwelen oppervlak.

Titel: Japanese sacred spaces
Techniek: Japanse pigment op washi paper (Nihonga techniek)

Yana Poppe >>

1188
1189

Oscar Venema is bekend als een cross- media kunstenaar. Hij vindt comfort en ongemak in de doorgaans mystieke reis door zijn eigen geest. Hij is op zoek naar een nieuw beeld dat hij ontwikkelt en evolueert. De weg van schilderen en creëren is voor hem een filosofische weg.

Titel: CRUX no. 1
Techniek: Mixed Media

Oscar Venema >>

1244
1245
Nieuwsbrief

Zullen we connecten?

Het Groninger Forum gebruikt je gegevens alleen voor de zaken waarvoor je ons toestemming geeft. Vink hieronder aan welke nieuwsbrieven je wilt ontvangen.

Je kunt op elk moment van gedachten veranderen door op de link Afmelden te klikken in de voettekst van elke e-mail die je van ons ontvangt. Je kunt ook altijd contact met ons opnemen via communicatie@groningerforum.nl. We behandelen je gegevens uiteraard met respect. Voor meer informatie, bekijk ons privacyregelement. Door hieronder op Aanmelden of Opslaan te klikken, stem je ermee in dat wij je gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.