New Manhattan | Jip de Beer

8 jan t/m 10 feb 2019

8 jan t/m 10 feb 2019

Groningse kunstenaar Jip de Beer stelt zijn project New Manhattan/The Web Space Never Sleeps vanaf 8 januari tentoon in onze bibliotheek aan de Oude Boteringestraat.

De uitvoering van zijn project is mogelijk dankzij de 113 donaties die de crowdfunding deed slagen. Het 3D-geprinte schaalmodel van een fictieve stad is gebaseerd op de architectuur van 60 webpagina's. De webpagina's die deelnemen aan het project lopen uiteen van een architectenbureau tot oordoppenwebshop en zelfs een Instagramprofiel.

New Manhattan

De wereld van webpagina's herinnert Jip aan Manhattan, New York City. Net als een webpagina is Manhattan heel systematisch opgebouwd. Een rechthoekig patroon vormt de straten en city blocks en de gebouwen zijn torenhoge kubussen. 

De maquette van New Manhattan wordt gepresenteerd op een blauwe tafel (180x80cm). De zwarte straten van New Manhattan zijn met een laser gesneden uit acrylaat en de massieve gebouwen in de stad zijn met een 3D-printer gemaakt uit nylon, aluminium en glas. Een proces waarbij een laser, laag voor laag, materiaal smelt en aan elkaar hecht. 

Bezoekers kunnen de stad ook zelf actief verkennen, virtueel, op een groot beeldscherm. Zo wordt de oorsprong van de architectonische vormen vrijgegeven en zijn de webpagina's te herkennen.

Jip de Beer: “Het project past goed binnen de setting van de bibliotheek, want ook dat is – net als het internet – een ruimte met informatie: een verzameling van kennis. Ik vind het wel toepasselijk dat mijn ‘op het internet gebaseerde stad’ wordt omringd door informatie”.

New Manhattan bouwt voort op het Web Spaces project van Jip de Beer dat in zowel binnen- als buitenland werd tentoongesteld. Web Spaces verscheen o.a. bij Ars Electronica, MU artspace en TEC ART en heeft ondersteuning ontvangen tijdens de Summer Sessions in samenwerking met Kitchen Budapest en V2_ Lab for the Unstable Media.

Het project New Manhattan/The Web Space Never Sleeps van Jip de Beer wordt mede mogelijk gemaakt door de Kunstraad Groningen.

Naar Jip de beer's website

1820
Nieuwsbrief

Zullen we connecten?

Het Groninger Forum gebruikt je gegevens alleen voor de zaken waarvoor je ons toestemming geeft. Vink hieronder aan welke nieuwsbrieven je wilt ontvangen.

Je kunt op elk moment van gedachten veranderen door op de link Afmelden te klikken in de voettekst van elke e-mail die je van ons ontvangt. Je kunt ook altijd contact met ons opnemen via communicatie@groningerforum.nl. We behandelen je gegevens uiteraard met respect. Voor meer informatie, bekijk ons privacyregelement. Door hieronder op Aanmelden of Opslaan te klikken, stem je ermee in dat wij je gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.