Beste Groninger Film 2018

2019

Winnaars bekend

Tijdens een feestelijke uitreiking met Hadassah de Boer zijn zaterdag 2 februari de Beste Groninger Films 2018 verkozen. Dit gebeurde allemaal tijdens de 23e editie van IFFR (International Film Festival Rotterdam) in Groningen, in een uitverkocht Groninger Forum. De prijs voor Beste Groninger Film is in het leven geroepen als aanmoediging voor films en filmmakers afkomstig uit de regio Groningen.

Dit jaar was een jubileumeditie van de prijsuitreiking van de Beste Groninger Film, want voor het vijfde jaar op rij werden de prijzen uitgereikt tijdens IFFR in Groningen.

De vakjury, bestaande uit juryvoorzitter Hugo Metsers (acteur, regisseur én coach in de filmwereld en oprichter en directeur van Stichting faaam, een nationaal erkende opleiding in camera-acteren), Erik Wijnholds (hoofdredacteur Dagblad van het Noorden), Saskia Diesing (filmregisseur en scenarioschrijver en winnaar Gouden Kalf beste regie 2014 voor haar film Nena) en Jorine Witte (medeoprichter van de openluchtbioscoop Zienemaan en Sterren en secret cinema Kino Klandestino), had de moeilijke taak om de winnaars te kiezen in vijf categorieën, te weten beste videoclip, beste opdrachtfilm, beste non-fictiefilm, beste fictiefilm en de OOG TV Talent Award. Deze laatste categorie is nieuw dit jaar, en speciaal in het leven is geroepen voor jonge filmmakers tussen de 16 en 24 jaar. De winnende films in alle categorieën zijn geselecteerd op basis van kwaliteit en de connectie met de Groninger provincie.

Winnaar beste videoclip
TOLLS | BLIJF JE KOEL  - EVA GLASBEEK
Namens de jury: “een originele videoclip. Met relatief weinig middelen creatief en vertellend. Effectieve montage die iets toevoegt aan de tekst van het lied. Verfrissend production design laat veel over aan de verbeelding.”

Winnaar beste opdrachtfilm
IS DIT NOU KUNST? GROEP 7/8 - LEX VESSEUR & JELMER BUITINGA
Namens de jury: “origineel scenario dat antwoord geeft op een moeilijke vraag. Met leuke vormen en goeie belichting word je als kijker geënthousiasmeerd. De acteur en de pop verbeelden op een lichtvoetige manier allerlei associaties en zetten je aan het denken.”

Winnaar beste non- fictiefilm
SEISMOS - ZAÏDE BIL
Namens de jury: “een stille aanklacht tegen de onverschilligheid van de overheid in de provincie. Heel organisch het geluid van het nieuws onder het beeld gelegd, waardoor je alles bij elkaar brengt en het blijft nagalmen. Beloftevol concept en uitvoering, we kijken uit naar het vervolg.”

Winnaar OOG TV Talent Award
DE BOHEMEN - JULIAN VERKERK
Namens de jury: “een eigenwijze film met geweldige art direction. Ondanks het flinterdunne verhaal valt er genoeg te genieten. Erg droog geacteerd, het kan allemaal dynamischer, maar we vermoeden dat we hier te maken hebben met een authentieke filmmaker waar we nog veel van gaan horen.”

Winnaar beste fictiefilm
KIND - JOREN MOLTER
Namens de jury: “effectieve vertelling met claustrofobische shots en zinderende muziek, die het beangstigende gevoel van het eigen oordeel en dat van de samenleving nóg voelbaarder maakt. Zeer geloofwaardige en ontroerende vertolkingen. Origineel en moedig van de makers om dit onderwerp aan te snijden.”

De winnende makers in vier categorieën kregen elk een cheque voor € 1.000,- huurtegoed bij Cine Media Groep. De winnaar van de OOG TV Talent Award ontving € 500,-. De uitreiking was live vanuit het Groninger Forum te volgen via OOG TV.

Weet als eerste
wat er speelt

Bring it on!