De Moeder de vrouw?

Op 24 maart vieren we de Boekenweek met de moeder aller vrouwen, schrijver Hanneke Groenteman. Ze vraagt de drie jonge succesvolle schrijvers Marieke Lucas Rijneveld, Alma Mathijsen en Bregje Hofstede het hemd van het lijf. Wat inspireert hen bij het schrijven? Welke thema's schuwen zij of juist niet? Hoe kijken zij aan tegen de literatuur van nu?

Let op: zaal 2 is bij ons filmtheater aan het Hereplein 73.

Hanneke Groenteman

Hanneke Groenteman (1939) maakte de feministische golf van de jaren 70 van dichtbij mee. Ze werkte voor de VARA, VPRO en het Parool, presenteerde het feministische programma 'Hoor haar' maar is vooral bekend van de televisieprogramma's de Plantage, Zomergasten en Sterren op het doek. Ze schreef de boeken Doorzakken bij Jamin (2003), Dikke Dame (2006) en Bestemming bereikt? (2009). 

Hanneke Groenteman

Marieke Lucas Rijneveld

Marieke Lucas Rijneveld (1991) is een Nederlandse schrijver en dichter en werd ook bekend als eerste tafelmens van de Wereld Draait Door, want Rijneveld voelt zich zowel jongen als meisje. Ze is auteur van de dichtbundels Kalfsvlies (2015) en Fantoommerrie (2019) en roman en bestseller De avond is ongemak (2018). In 2016 werd Rijneveld door de Volkskrant uitgeroepen tot literair talent en won ze de C. Buddingh'-prijs. 

Marieke Lucas Rijneveld

Alma Mathijsen

Alma Mathijsen (1984) is een Nederlandse schrijfster en journalist. Ze publiceerde in NRC Handelsblad, nrc.next, Het Parool, DAS MAGAZIN, Vrij Nederland en trad op in DWDD en op Lowlands. Ze is schrijver van de verhalenbundel Binnen spelen (2006), Alles is Carmen (2011) en De grote goede dingen (2014). Haar meest recente boek Vergeet de meisjes (2017), een roman waarin twee vrouwen besluiten zich aan de wereld te onttrekken, werd genomineerd voor de BNG BANK Literatuurprijs en verkozen tot de Best Verzorgde Boeken 2017.

Alma Mathijsen

Bregje Hofstede

Bregje Hofstede (1988) is een Nederlands journalist, columnist, schrijver en correspondent Nieuw Feminisme bij online journalistiek platform De Correspondent. Ze is lid van de feministische actiegroep De Bovengrondse. Haar boek De hemel boven Parijs (2014) werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs, de Anton Wachterprijs en de Gouden Boekenuil. In 2016 verscheen De herontdekking van het lichaam: over de burn-out. Haar meeste recente werk is Drift (2018) een onverbloemd verhaal over iemand die wegloopt van huis omdat ze jarenlang wegliep van zichzelf.

Bregje Hofstede

Locatie

Maandelijks boekentips in je inbox? >>

Maandelijks boekentips in je inbox? >>

Weet als eerste
wat er speelt

Bring it on!