In Haneke's La Pianiste zien we Isabelle Huppert als veertigjarige pianolerares, Erika Kohut, die met haar moeder samenwoont in een appartement in Wenen. De twee hebben een haat-liefde verhouding en vliegen elkaar voortdurend in de haren.

Erika's leven lijkt net zo strak georganiseerd als een compositie van Bach, maar in werkelijkheid leidt ze een dubbelbestaan. Achter haar onbewogen uiterlijk gaan gecompliceerde emoties schuil, waaraan zij alleen 's avonds uiting weet te geven in buurten waar ze zich overdag niet zou vertonen. Als een bezoeker van een van Erika's pianorecitals verliefd op haar wordt, schrijft hij zich in op het conservatorium om in haar buurt te kunnen zijn. De veel jongere Walter is echter niet voorbereid op Erika's masochistische verlangens en ingewikkelde persoonlijkheid. Er ontstaat een gevaarlijk spel.

Hanekes films zijn nooit echt gericht op identificatie met personages. De hard gesneden montage, de strenge, afgepaste vorm en de dominantie van het idee dat wordt uitgedragen in zijn films. Dit maakt dat de kijker zich altijd sterk bewust blijft dat hij naar een film kijkt, met een narratieve constructie. In die zin is La Pianiste klassieker van opzet, een lineair verteld verhaal waarin de lotgevallen van een hoofdpersonage centraal staan. Toch is identificatie met Erika Kohut niet het doel en niet het effect van de film. Daarvoor is Hanekes benadering te afstandelijk, en geeft hij te weinig prijs. Het intrigerende aan La pianiste is juist dat het geen sluitend psychologisch portret is.

++

Isabelle Huppert

Het Eye Filmmuseum brengt als hommage aan de Franse actrice Isabelle Huppert een aantal van haar films opnieuw uit. Deze zijn natuurlijk ook bij ons te zien. 

Parisienne Huppert is een onverschrokken actrice, niet bang om in de huid van manipulatieve, kille en zelfs gewelddadige vrouwen te kruipen. Ze heeft tot nu toe in meer dan 100 films een rol vertolkt, en werkte samen met vele grote regisseurs, van Godard tot Tavernier en Chabrol, van Michael Haneke tot Paul Verhoeven. Haar rollen hebben Huppert al verschillende prijzen opgeleverd, waaronder de Franse César, de Europese Film Prijs, De Zilveren Beer van Berlijn, de Best Actor Award in Cannes en de Golden Globe. Voor haar rol in Paul Verhoevens Elle (2016) werd ze genomineerd voor een Oscar.

ALLE ISABELLE HUPPERT FILMS >>

Agenda

Dinsdag 27 augustus
19:30 tot 21:33
Zaal 4
€ 10,50
Taal
Frans en Duits gesproken | Nederlands ondertiteld
Duur
113 min
Kijkwijzer
Acteurs
Benoît Magimel, Isabelle Huppert, Annie Girardot
Land
Oostenrijk,Frankrijk,Duitsland
Regie
Michael Haneke

Misschien vind je dit ook leuk

  • Film
  • drama
  • romantisch
La Dentellière
dinsdag 13 augustus 19:30 tot 21:27

La Dentellière

  • Film
  • thriller
La Cérémonie
dinsdag 30 juli 19:30 tot 21:32

La Cérémonie

Wekelijks de filmnieuwsbrief in je inbox >>

Wekelijks de filmnieuwsbrief in je inbox >>

Veelgestelde vragen

Moet ik mijn e-tickets printen?

Nee. Het mag wel, maar we kunnen je e-tickets ook gewoon scannen vanaf je smartphone. Zet je beeldscherm wel even op de felste stand!

Tot wanneer draait deze film? Komen er nog voorstellingen bij?

Op maandag puzzelen we het programma voor de komende filmweek (donderdag t/m woensdag) in elkaar. Op basis van bezoekcijfers bepalen we dan of we een film nog een week verlengen. Ben je benieuwd of jouw favoriete film verlengd wordt? Check dan 's maandags vanaf 17.00 uur onze website.

Zijn de kaarten geplaceerd?

Nee, je mag gaan zitten waar je wilt.

Staat je vraag er niet tussen?

Neem dan contact op met onze klantenservice. We helpen je graag en natuurlijk ook zo snel mogelijk.

Contact opnemen

Weet als eerste
wat er speelt

Bring it on!