Waargebeurd verhaal over een scholierenprotest in de DDR tegen het neerslaan van de Hongaarse revolutie door Sovjet-troepen in 1956. Das Schweigende Klassenzimmer laat zien dat stilte soms het luidste protest is.

De Oost-Duitse scholieren Theo en Kurt zien tijdens een bezoek aan een bioscoop in West Berlijn schokkende beelden over de Hongaarse opstand in Boedapest.

Terug in Stalinstadt (nu Eisenhüttenstadt) willen ze een gebaar maken uit solidariteit met de gevallen slachtoffers, daarom houden ze tijdens een les een minuut stilte. Dit veroorzaakt flink wat onrust en als dit ter ore komt van het ministerie van Onderwijs wordt het als een contrarevolutionaire daad beschouwd met verstrekkende gevolgen voor de scholieren.

Deze indrukwekkende film wordt éénmalig vertoond in het kader van het 40-jarig bestaan van Culturele Vereniging 4 Mei-Projekt, ter ondersteuning van het muziekprogramma “Er zijn Grenzen” op 4 mei in de Oosterpoort.

Inleiding door Judith Sargentini

Met haar rapport over de afglijdende rechtsstaat in Hongarije werd Judith Sargentini dit jaar een bekende Europarlementariër. In september nam het Europees Parlement met een twee derde meerderheid haar rapport aan: “We hebben te maken met een uiterst ernstige situatie in een van onze eigen lidstaten. Wij hebben geen tijd te verliezen. Het gaat om de aantasting van fundamentele waarden van de Hongaarse bevolking.”

"Geschiedenisles verpakt als spannend psychologisch drama"
VPRO Cinema 2468
"Ethisch dilemma dat raak en herkenbaar is"
NRC 2469
Duur
141 min
Kijkwijzer
Land
Duitsland
Regie
Lars Kraume

Misschien vind je dit ook leuk

Veelgestelde vragen

Moet ik mijn e-tickets printen?

Nee. Het mag wel, maar we kunnen je e-tickets ook gewoon scannen vanaf je smartphone. Zet je beeldscherm wel even op de felste stand!

Zijn de kaarten geplaceerd?

Nee, je mag gaan zitten waar je wilt.

Staat je vraag er niet tussen?

Neem dan contact op met onze klantenservice. We helpen je graag en natuurlijk ook zo snel mogelijk.

Contact opnemen

Weet als eerste
wat er speelt

Bring it on!