Waargebeurd verhaal over een scholierenprotest in de DDR tegen het neerslaan van de Hongaarse revolutie door Sovjet-troepen in 1956. Das Schweigende Klassenzimmer laat zien dat stilte soms het luidste protest is.

De Oost-Duitse scholieren Theo en Kurt zien tijdens een bezoek aan een bioscoop in West Berlijn schokkende beelden over de Hongaarse opstand in Boedapest.

Terug in Stalinstadt (nu Eisenhüttenstadt) willen ze een gebaar maken uit solidariteit met de gevallen slachtoffers, daarom houden ze tijdens een les een minuut stilte. Dit veroorzaakt flink wat onrust en als dit ter ore komt van het ministerie van Onderwijs wordt het als een contrarevolutionaire daad beschouwd met verstrekkende gevolgen voor de scholieren.

Deze indrukwekkende film wordt éénmalig vertoond in het kader van het 40-jarig bestaan van Culturele Vereniging 4 Mei-Projekt, ter ondersteuning van het muziekprogramma “Er zijn Grenzen” op 4 mei in de Oosterpoort.

Inleiding door Judith Sargentini

Met haar rapport over de afglijdende rechtsstaat in Hongarije werd Judith Sargentini dit jaar een bekende Europarlementariër. In september nam het Europees Parlement met een twee derde meerderheid haar rapport aan: “We hebben te maken met een uiterst ernstige situatie in een van onze eigen lidstaten. Wij hebben geen tijd te verliezen. Het gaat om de aantasting van fundamentele waarden van de Hongaarse bevolking.”

"Geschiedenisles verpakt als spannend psychologisch drama"
VPRO Cinema
"Ethisch dilemma dat raak en herkenbaar is"
NRC

Agenda

Vrijdag 26 april
16:00 tot 18:21
Zaal 2
€ 6,00
Duur
141 min
Kijkwijzer
Land
Duitsland
Regie
Lars Kraume

Misschien vind je dit ook leuk

The White Crow
  • Film
  • ballet
  • drama
zaterdag 20 april 12:30 tot 14:45

The White Crow

Werk ohne Autor - Never Look Away
  • Film
  • drama
zondag 21 april 13:30 tot 16:45

Werk ohne Autor - Never Look Away

Veelgestelde vragen

Moet ik mijn e-tickets printen?

Nee. Het mag wel, maar we kunnen je e-tickets ook gewoon scannen vanaf je smartphone. Zet je beeldscherm wel even op de felste stand!

Zijn de kaarten geplaceerd?

Nee, je mag gaan zitten waar je wilt.

Staat je vraag er niet tussen?

Neem dan contact op met onze klantenservice. We helpen je graag en natuurlijk ook zo snel mogelijk.

Contact opnemen
Nieuwsbrief

Zullen we connecten?

Het Groninger Forum gebruikt je gegevens alleen voor de zaken waarvoor je ons toestemming geeft. Vink hieronder aan welke nieuwsbrieven je wilt ontvangen.

Je kunt op elk moment van gedachten veranderen door op de link Afmelden te klikken in de voettekst van elke e-mail die je van ons ontvangt. Je kunt ook altijd contact met ons opnemen via communicatie@groningerforum.nl. We behandelen je gegevens uiteraard met respect. Voor meer informatie, bekijk ons privacyregelement. Door hieronder op Aanmelden of Opslaan te klikken, stem je ermee in dat wij je gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.