1998. Een Joodse familie in het Russische Naltsjik – op de uitlopers van de Kaukasus – dreigt verscheurd te raken als zoon David en zijn verloofde Lea gekidnapt worden.

Toch ligt het accent van de regisseur vooral op dochter Ilana, een opstandige tomboy die zichzelf probeert los te vechten uit de traditionele familiestructuur. Ze sleutelt het liefst in haar vaders garage aan auto’s, maalt niet om de tradities en de religieuze voorschriften waaraan haar ouders zo gehecht zijn en heeft zelfs een stiekeme relatie met een Kabardische jongen. Wanneer haar broer en zijn verloofde ontvoerd worden, zien haar ouders geen andere oplossing dan Ilana uit te huwelijken aan een timide Joodse man, wiens familie in ruil het losgeld zal betalen. Het is niet verrassend dat Ilana daar niet warm voor loopt.

Kantemir Balagov studeerde economie totdat hij besloot de filmopleiding te volgen die werd opgericht door regisseur Aleksandr Sokoerov aan de staatsuniversiteit Kabardino-Balkar. In 2017 werd Balagovs speelfilmdebut Tesnota geselecteerd voor de sectie Un Certain Regard in Cannes, waar de film werd bekroond met de Fipresci-prijs.

"Een indrukwekkend filmdebuut"
VPRO Cinema
"Actrice Darya Zhovnar is een vondst als de ongetemde Ilana"
Volkskrant

Let op: voorstellingen die in zaal 2 draaien, onze multifunctionele zaal met gewone stoelen i.p.v. bioscoopstoelen, bieden we aan voor een gereduceerd tarief van € 6,-.

Taal
Russisch gesproken, Nederlands ondertiteld
Duur
118 min
Kijkwijzer
Acteurs
Atrem Cipin, Olga Dragunova, Veniamin Kac
Land
Rusland
Jaar
2017
Regie
Kantemir Balagov
Nieuwsbrief

Zullen we connecten?

Het Groninger Forum gebruikt je gegevens alleen voor de zaken waarvoor je ons toestemming geeft. Vink hieronder aan welke nieuwsbrieven je wilt ontvangen.

Je kunt op elk moment van gedachten veranderen door op de link Afmelden te klikken in de voettekst van elke e-mail die je van ons ontvangt. Je kunt ook altijd contact met ons opnemen via communicatie@groningerforum.nl. We behandelen je gegevens uiteraard met respect. Voor meer informatie, bekijk ons privacyregelement. Door hieronder op Aanmelden of Opslaan te klikken, stem je ermee in dat wij je gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.