Een heerlijk muzikale roadmovie, een hartverscheurende biografie en tegelijkertijd een messcherpe analyse over de VS. 

Een weergaloze film, die je meeneemt in Elvis’ Rolls Royce op onderzoek naar het land dat hij meer dan 40 jaar geleden achterliet. Een land dat, net als Elvis, jong, mooi en veelbelovend begon maar in de loop der tijd bezweek aan de vernietigende gevolgen van verslaving, geld en macht.

Jarecki, een van Amerika's meest gelauwerde documentairemakers, bemachtigde speciaal voor deze film Elvis’ Rolls Royce uit 1963. Een scala aan beroemde muzikanten en Hollywoodacteurs reizen mee op de achterbank, al spelend, verhalen vertellend en commentariërend. De rode lijn is het complexe levensverhaal van Elvis Presley.

Met het op zo’n losse manier samenbrengen van al deze verschillende mensen, Mike Myers en Ethan Hawke samen met Chuck D, Emmylou Harris en Dan Rather, onthult Jarecki een diepe wijsheid. Elvis was zoveel verschillende dingen voor Amerika. Het verhaal van de Amerikaanse droom, het najagen van geluk, in al zijn grootsheid en lelijkheid, is terug te zien in die van een arme getalenteerde jongen met zwart haar en hoge jukbeenderen.

Met ook Billie Holiday, Alec Baldwin, Ashton Kutcher, Rosanne Cash, John Hiatt, Sigur Rós, Immortal Technique en vele anderen.

Inleiding

The king wordt ingeleid door Maarten Zwiers. De inleiding is in het Engels.

"Een film die stemt tot nadenken"
NRC
"Laat zien dat Amerika op het punt staat om te overdosen"
The Guardian
"De American Dream door de ogen van Elvis"
The Washington Post
Taal
Engels gesproken, Nederlands ondertiteld
Duur
107 min
Kijkwijzer
Land
VS
Regie
Eugene Jarecki
Nieuwsbrief

Zullen we connecten?

Het Groninger Forum gebruikt je gegevens alleen voor de zaken waarvoor je ons toestemming geeft. Vink hieronder aan welke nieuwsbrieven je wilt ontvangen.

Je kunt op elk moment van gedachten veranderen door op de link Afmelden te klikken in de voettekst van elke e-mail die je van ons ontvangt. Je kunt ook altijd contact met ons opnemen via communicatie@groningerforum.nl. We behandelen je gegevens uiteraard met respect. Voor meer informatie, bekijk ons privacyregelement. Door hieronder op Aanmelden of Opslaan te klikken, stem je ermee in dat wij je gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.