De kans op een aanslag in Nederland is reëel. Beveiliging lijkt vanzelfsprekend en vooral nodig. 

In steden hangen beveiligingscamera’s op straat en in het openbaar vervoer, politici worden dag en nacht bewaakt, maar zijn beveiligers in staat om ons te beschermen of leveren ze vooral schijnveiligheid?

Regisseur Anneloek Sollart (o.a. Rauw en Rauwer) filmde voor De beveiligers vijf personen die ons veilig moeten houden, waaronder een persoonsbeveiliger van Geert Wilders en de securitymanager van de kerncentrale in Borssele. De documentaire laat zien hoe in Nederland angst en veiligheid een spel met elkaar spelen. Ook volgen we Jory, beveiliger tijdens de Gaypride. Dit jaarlijkse evenement staat hoog op de target lijst als mogelijk doelwit voor terroristen. Kijkend door de ogen van Jory ervaar je de moeilijke taak om tussen de duizenden bezoekers, die ene persoon eruit te pikken die een aanslag wil plegen. Als Jory een verdachte spot, heeft hij geen wapens, handboeien of pepperspray ter beschikking. “Het enige wapen is je mond,” zegt hij. Hoe gevaarlijk dat is, blijkt op zijn andere werkplek, bij de AH XL in Tilburg, als hij een winkeldief onder controle moet houden. De gedreven Jory heeft zelf geen angst dat hem iets ergs overkomt; “Ik zou mijn leven geven, als ik de kans krijg om een terrorist te kunnen stoppen."

Nagesprek

Na afloop van de film is er een nagesprek met regisseur Anneloek Sollart en beveiliger Jory uit de film.

Agenda

Woensdag 21 november
19:30 - 21:00
Zaal 4
€ 10,00
Duur
70 min
Kijkwijzer
Land
Nederland
Jaar
2018
Regie
Anneloek Sollart

Misschien vind je dit ook leuk

American Dharma
  • Documentaire
  • IDFA
  • Masters
vrijdag 23 november 19:45 - 21:53

American Dharma

Camorra
  • Documentaire
  • IDFA
  • Competitie
vrijdag 23 november 19:45 - 21:06

Camorra

Gräns
  • Film
  • drama
  • fantasy
  • romantisch
maandag 19 november 16:00 - 18:00

Gräns

Nieuwsbrief

Zullen we connecten?

Het Groninger Forum gebruikt je gegevens alleen voor de zaken waarvoor je ons toestemming geeft. Vink hieronder aan welke nieuwsbrieven je wilt ontvangen.

Je kunt op elk moment van gedachten veranderen door op de link Afmelden te klikken in de voettekst van elke e-mail die je van ons ontvangt. Je kunt ook altijd contact met ons opnemen via communicatie@groningerforum.nl. We behandelen je gegevens uiteraard met respect. Voor meer informatie, bekijk ons privacyregelement. Door hieronder op Aanmelden of Opslaan te klikken, stem je ermee in dat wij je gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.