Spannende documentaire waarin je regisseur Mads Brügger volgt in zijn zoektocht naar het lot van VN-secretaris-generaal Dag Hammarskjöld.

In de nacht van 16 september 1961 stort het vliegtuig van VN-secretaris-generaal Dag Hammarskjöld onder verdachte omstandigheden neer in de Britse kolonie Noord-Rhodesië. Hammarskjöld pleitte voor de onafhankelijkheid van Congo en had zich daarmee onpopulair gemaakt bij de koloniale Westerse grootmachten.

De crash leidde tot één van de meest mysterieuze moordcomplotten uit de recente geschiedenis. Meer dan 50 jaar later gaat de Deense filmmaker, journalist en provocateur Mads Brügger (The Ambassador) op onderzoek om voor eens en altijd de waarheid te achterhalen van deze cold case.

Zou Hammarskjöld vermoord zijn door machtige politieke tegenstanders? En wie liet de schoppenaas death card achter op zijn lichaam? Gekleed in een wit safari-uniform zoekt de eigenzinnige Brügger samen met de Zweedse privédetective Göran Bjorkdahl naar vliegtuigresten, interviewen ze niet eerder gehoorde getuigen en duiken ze in de archieven. Het duo stuit echter op veel verzet en gesloten deuren en belandt in een web van bedrog en verraad. Maar dan komt het tweetal iets op het spoor dat veel groter is dan de moord op een VN-secretaris.

"Wonderlijke, alarmerende docu"
VPRO Cinema 2417
" Zelfreflexief, provocerend en daarin transparant"
NRC 2418
Taal
Engels, Frans, Zweeds, Deens, Nederlands ondertiteld
Duur
128 min
Kijkwijzer
Land
België, Denemarken, Noorwegen, Zweden
Regie
Mads Brügger

Misschien vind je dit ook leuk

Veelgestelde filmvragen

Moet ik mijn e-tickets printen?

Nee. Het mag wel, maar we kunnen je e-tickets ook gewoon scannen vanaf je smartphone. Zet je beeldscherm wel op de felste stand.

Tot wanneer draait deze film? Komen er nog voorstellingen bij?

Op maandag puzzelen we het programma voor de komende filmweek (donderdag t/m woensdag) in elkaar. Op basis van bezoekcijfers bepalen we dan of we een film nog een week verlengen. Ben je benieuwd of jouw favoriete film verlengd wordt? Check dan 's maandags vanaf 17.00 uur onze website.

Zijn de kaarten geplaceerd?

Nee, je mag gaan zitten waar je wilt.

Staat je vraag er niet tussen?

Neem dan contact op met onze klantenservice. We helpen je graag en natuurlijk ook zo snel mogelijk.

Contact opnemen

Weet als eerste
wat er speelt

Bring it on!