Samen met het Nationaal Filmfestival voor Scholieren (NFFS) organiseert het Groninger Forum op zaterdag 16 maart 2019 een docentendag film. Een dag vol workshops om je praktische handvatten te geven om met film in de klas aan de slag te gaan. Op de NFFS docentendag film kan iedereen wat nieuws leren, zowel leken als kenners. Zorg dat je erbij bent, want het verrijkt je kennis, vaardigheden en enthousiasme voor filmmaken. Je volgt deze dag 2 workshops van elk 2 uur. Ontdekt onderaan deze pagina uit welke workshops je kunt kiezen.

Voor wie Docenten Primair onderwijs en Voortgezet onderwijs
Wanneer Zaterdag 16 maart, 10.00 - 16.00 uur
Kosten €60,-

Aanmelden

Programma

Groninger Forum, Oude Boteringestraat 18
10.00 inloop
10.15 welkom
10.30 workshop ronde 1
12.30 lunch
13.00 workshop ronde 2

Groninger Forum, Hereplein 73
15.15 tot 16.00 presentatie + afsluiting

Workshops ronde 1

Je kiest 1 workshop per ronde.

Casper Buijtendijk - scenario / van idee tot film
Een goed idee voor een film, maar hoe nu verder? In de workshop 'Van Idee Tot Film' leer je een filmidee uit te werken tot een verhaal met een kop en een staart. Leren doe je alleen door zelf te doen, dus we gaan meteen met de technieken aan de slag! Naast het opdoen van theoretische kennis, kun je deze les de volgende dag al zelf in de klas geven.

Casper Buijtendijk heeft als leerling 3x het NFFS gewonnen. Daarna is hij workshop gaan geven en maakte hij de leader van het festival. Hij werd toegelaten op de Filmacademie als 1 van de jongste studenten ooit. In 2017 is hij afgestudeerd. 

Beno Hofman – tv-items maken
Hoe maak je een goed tv-item? Beno kan je uit eigen ervaring vertellen hoe je een item opgebouwd wordt. In welke volgorde geef je de informatie? Hoe maak je de kijker nieuwsgierig naar de afloop? Kun je door de montage de inhoud positiever of negatiever voorstellen?

De stadshistoricus van Groningen maakt zelf regelmatig items voor TV Noord en OOG TV. Hij treedt ook op als het ‘geheugen van Groningen’ en presenteert historische verhalen in tv-programma’s.

Jolien de Lange – vloggen
Vlogs zijn razend populair bij jongeren en niet meer weg te denken uit het medialandschap. Iedereen kan een filmpje opnemen met zijn mobiel, maar hoe maak je nou een goede vlog en hoe kun je hiermee in de klas aan de slag? In deze workshop krijg je praktische handvatten en ga je uiteraard zelf aan de slag.

Jolien de Lange studeerde Kunsten, Cultuur en Media aan de Rijksuniversiteit Groningen en heeft zich daarna gespecialiseerd in het maken van film. Ze werkt als freelance workshopdocent op scholen en BSO’s . Daarnaast is ze al jaren workshopdocent bij het Cinekid festival.

Rozemarijn Tromp – Animatie
Animatie is een heel toegankelijke manier om te beginnen met filmeducatie op school. In deze workshop staat de stop-motion techniek centraal. Maak je eigen storyboard en ga daarna aan de slag met filmen. Na deze workshop kun je zo in de klas aan de slag!

Rozemarijn is animator en illustrator en geeft al jaren animatie workshops in het primair- en voortgezet onderwijs. Zij is al tien jaar verbonden aan het Groninger Forum als workshop docent.

Workshops ronde 2

Je kiest 1 workshop per ronde.

Dick Rusticus – Muziek en film
Muziek en geluiden kunnen erg bepalend zijn voor de sfeer van een film. Hoe kun je met geluiden en of muziek het effect van wat jij de kijkers wil overbrengen vergroten of te niet doen. In deze workshop maakt hij duidelijk wat de mogelijkheden en kansen zijn.

Dick Rusticus maakt al jaren zelf muziek bij filmbeelden en theater. In Groningen is hij een bekende jazzmuzikant. Hij zal in de workshop uitgaan van zijn eigen ervaringen.

Arno Cupedo - Het maken van een 1 minuut film
Hoe maak je een 1 minuut film met je leerlingen? In deze workshop ga je na de theorie, zelf met camera’s aan het werk met collega’s en onderga je de stappen die de leerlingen ook doormaken. Na afloop heb je een zelf gemaakte 1 minuut film.

Arno Cupedo is filmmaker en filmdocent bij TOF media in Groningen en winnaar 1 minuut film geweest, dit jaar genomineerd voor Beste Groningse Film.

Rudi de Boer – Filmanalyse
Een interactieve les waarbij aan de hand van verschillende fragmenten wordt ingegaan op de manier waarop filmbeelden geïnterpreteerd kunnen worden en hoe onze blik door de jaren heen veranderd is. Hoe word je als kijker gemanipuleerd? Als docent krijg je inzicht in de manier waarop filmmakers camera, montage en geluid inzetten om zo de kijker te beïnvloeden.

Tijdens zijn studie Theater, Film & Televisiewetenschappen aan de Universiteit van Utrecht is hij zich gaan verdiepen in de filmgeschiedenis en verschillende filmculturen en ontdekte hij dat er behoefte was  aan filmeducatie. Hij ging filmcursussen geven aan diverse studenten en verzorgt nagesprekken bij festivals en in filmtheaters.

Nick Landman – Filmlessen zonder camera
In de workshop laat hij actief zien dat je niet direct een camera nodig hebt om leerlingen duidelijk te maken wat film is en hoe je een goede film met je leerlingen maakt. Twee leerlingen zullen aanwezig zijn om over hun ervaring te vertellen. Voorbeelden en lesmateriaal direct aanwezig via Pinterest.

Nick Landman is 20 jaar filmdocent op verschillende scholen, bedenker van de visuele schoolkrant, maakt Jazzclips, minidocumentaires en lesmateriaal voor leerlingen in de vorm van korte filmpjes.

Weet als eerste
wat er speelt

Bring it on!