Ontmoet een levend boek

Op zaterdag 29 juni vindt Human Library plaats bij onze bibliotheek aan de Oude Boteringestraat in Goningen. Hier ontmoet je een 'levend boek'. Dit zijn mensen die dagelijks te maken hebben met vooroordelen, vanwege hun achtergrond of overtuiging. Met een boek uit de Human Library luister je naar bijzondere levensverhalen. Het resultaat: verrassende, inspirerende ontmoetingen mét humor.

Onze levende boeken

Hieronder stellen wij iedere week een nieuw 'levend boek' voor. Blijf dus op de hoogte van al onze boeken door wekelijks hier een kijkje te nemen. 

Levend boek Myrthe

Ik ben een jonge student, sta vol in het leven, maar tegelijkertijd heb ik ook te maken met een dissociatieve stoornis. Sinds mijn 14e heb ik last van periodes waarin het voelt alsof ik in een droom leef, ook wel derealisatie of depersonalisatie genoemd. Deze periodes duurde vroeger slechts 7 dagen, maar inmiddels kan het oplopen tot anderhalf jaar. In deze periodes van derealisatie voel ik een afstand tussen mij en de werkelijkheid. Ik voel mij verward en verdoofd. Inmiddels weet ik dat er bepaalde situaties zijn die trauma's triggeren, waardoor mijn brein letterlijk afstand neemt van de situatie om lastige emoties niet te hoeven voelen. Een dissociatieve stoornis, waar de derealisatie of depersonalisatie stoornis onder valt, is vaak een lastige stoornis om te behandelen en er zijn dan ook geen specifieke medicijnen voor. Weinig mensen kunnen zich voorstellen hoe het is om een tijdje je bewustzijn en het contact met de realiteit kwijt te raken. Heb je vragen? Daar ben ik voor!

Levend boek Myrthe

Hoe het werkt

Het werkt zoals een bibliotheek: je kunt bij de balie een catalogus bekijken met daarin de beschikbare levende boeken. Op een groot bord kun je zien of dat boek niet op dat moment is uitgeleend. Via de balie geef je aan met wie je een gesprek wilt aangaan. Daarna brengt de baliemedewerker jou en het 'menselijke boek' met elkaar in contact. En worden de spelregels uitgelegd (zo dient het boek weer in oorspronkelijke staat te worden ‘teruggezet’). De gesprekken duren maximaal 20 minuten.

Waarom Human Library?

Het doel van Human Library is het samenbrengen van mensen en wegnemen van vooroordelen en taboes door met elkaar in gesprek te gaan. Kort gezegd is Human Library een evenement om de dialoog te promoten.

Hoe Human Library is ontstaan

Het concept van de Human Library is oorspronkelijk ontwikkeld in Kopenhagen, Denemarken, in het jaar 2000. Het vond plaats op het festival Roskilde en het werd georganiseerd door een groep jongeren. Een van hen was in 1993 neergestoken tijdens het uitgaan (hij overleefde het wel gelukkig). Samen besloten zij om iets doen aan geweld in de samenleving. Zo ontstond de organisatie 'Stop the Violence' en uiteindelijk de Human Library.

De eerste editie was al in Groningen!

Human Library NL is oorspronkelijk gestart in Groningen (2014). De eerste editie vond plaats in het Groninger Forum. Sinds 2017 worden er ook Human Libraries in andere steden georganiseerd, met financiële steun van Europe Direct.

Human Library >>

Locatie + adres

Boekentips in je mailbox? >>

Boekentips in je mailbox? >>

Weet als eerste
wat er speelt

Bring it on!