De mens mag dan een cognitief wezen zijn, we stuntelen wat af. En stuntelen mag tijdens deze zevende editie van de Groningse Nacht van de Filosofie!

'Ik stuntel, dus ik ben'

Tijdens de Groningse Nacht van de Filosofie kijken we in een keuzeprogramma met meer dan 25 sprekers vanuit allerlei invalshoeken naar de stuntelende en falende mens. Benieuwd welke sprekers hun vingers aan dit onderwerp gaan branden? Hieronder maken we elke week een nieuwe naam bekend!

En verder?

Wat de nacht nog meer biedt: faalfitness van het Instituut voor Faalkunde, burn-out van de peuter, errors in science, complottheorieën, Wijsheid op Wielen, de overbodige mens, de digitale faalmuur en meer.

Tickets

€ 18,50 normaal // € 13,50 studenten, Stadjerspashouders en Studium Generale-pashouders

De Groningse Nacht van de Filosofie is een samenwerking tussen de Rijksuniversiteit Groningen, faculteit wijsbegeerte, Studium Generale en het Groninger Forum.

Agenda

Vrijdag 5 april
20:00 tot 01:00
Groninger Forum Hereplein hele pand
€ 18,50

De eerste namen zijn bekend!

Paul Cliteur

Rechtsgeleerde en filosoof Paul Cliteur zal tijdens de nacht een korte inleiding geven en zal daarna worden geïnterviewd. Paul Citeur spreekt over Theoterrorisme, een onderwerp dat hem na aan het hart ligt. In zijn meest recente boek Theoterrorism v. Freedom of Speech doet hij uit de doeken hoe met name het Islamitische Theoterrorisme zich richt tegen de Westerse secularisatie en vrijheid van meningsuiting. 

Cliteur is als hoogleraar Encyclopedie van de Rechtswetenschap verbonden aan de Universiteit Leiden. Van 1995 tot 2002 was hij als bijzonder hoogleraar filosofie werkzaam aan de Universiteit van Delft en in 2017 visiting professor of law aan UC Hastings College of the Law.

Paul Cliteur

Jannah Loontjens

Schrijver Jannah Loontjens groeide op in Zweden en Nederland. Haar eerste roman, Veel geluk, die zich deels in Zweden afspeelt en deels in Den Haag, is in januari 2007 bij Prometheus verschenen. Haar tweede roman Hoe laat eigenlijk verscheen in januari 2011 en werd genomineerd voor de Halewijn-literatuurprijs. Daarnaast publiceerde Loontjens ook dichtbundels en schrijft ze opiniestukken en recensies voor Trouw, NRC en de Volkskrant.

Jannah schreef ook het autobiografische filosofieboek Roaring Nineties: Of hoe de filosofie mijn leven heeft veranderd en sinds 2017 verzorgt ze een maandelijkse rubriek in Filosofie Magazine, waarin ze filosofen bespreekt die van invloed zijn geweest op haar denken en schrijven.

'Hoe kan het mislukken ons in het schrijven verder te brengen?' vraagt Jannah Loontjens zich af. In stuntelen kunnen wij soms perfectie vinden. Jannah zal zich hierin verdiepen tijdens de lezing De stuntelende schrijver. 

Jannah Loontjens

Gummbah

Gummbah is weer flink op dreef in zijn nieuwe spraakmakende programma Sexboerderij Het Gouden Kalf waarin literatuur en cinema een absurd verbond sluiten. Nieuwe, net niet verschenen boeken worden door hem voor het voetlicht gebracht, gelardeerd met korte films van Leonard Bedaux. Misschien wel het geestigste en meest originele wat er op de Nederlandse podia te beleven valt.

Cartoonist en humorist Gummbah debuteerde in 1994 met zijn cartoons in Humo. Daarna volgden de Volkskrant, Cabaret, Boekblad, Nieuwe Revu, enkele Duitse tijdschriften en het Engelse blad Prospect. Met Hans Teeuwen en Pieter Bouwman trad hij op met de theater- en tv-voorstelling Poelmo.

Gummbah

René ten Bos

De Denker des Vaderlands zal zich richten op het Antropoceen, het tijdperk waarin de mens invloed uitoefent op het klimaat, de oceanen en de aarde zelf. In zijn boek Dwalen in het Antopoceen (2017) constateerde hij al een enorme verdwazing in onze samenleving ten aanzien van klimaatverandering.

René ten Bos is Denker des Vaderlands en hoogleraar filosofie van de managementwetenschapen aan de Radboud Universiteit. Maar ook vader, voetbal- en schaakliefhebber, columnist voor het Financiële Dagblad en schrijver van veel boeken. Al die zaken kent hij minstens zoveel gewicht toe als de filosofie en het hoogleraarschap. Zijn werk kenmerkt zich vaak door zware thema’s die hij vaak met humor en blijmoedigheid benadert.

René ten Bos

Désanne van Brederode

Filosoof en schrijfster Désanne van Brederode pleit voor stuntelen in de liefde. Denken en praten zijn niet altijd wondermiddelen in liefdesrelaties om elkaar te vinden én te behouden; misverstanden, onbegrip en gefrustreerde verlangens hebben ook hun eigen schoonheid en waarde, die zich vaak pas traag onthult.

Désanne van Brederode studeerde filosofie en sinds haar debuut in 1994 publiceerde ze zeven romans, verschillende non-fictie-publicaties en de dichtbundel Verzonnen grond (2018). In april 2019 verschijnt haar roman Wonderlamp. Sinds 2012 is Désanne actief voor het Syrisch Comité in Nederland.

Désanne van Brederode

Jabik Veenbaas 

De Friese Jabik Veenbaas publiceerde zeven gedichtenbundels, waarvan de eerste vier in het Fries zijn geschreven. In 2011 publiceerde Veenbaas zijn eerste oorspronkelijk Nederlandstalige bundel: Om de zee te bevaren. Bert Bevers noteerde over deze bundel in De Auteur: 'Dit is ontroerende, beklijvende poëzie.' Tijdens de Groningse Nacht van de Filosofie spreekt Veenbaas over de brief aan Seneca en andere filosofische gedichten.

Thijs Lijster 

Als universitair docent Kunst- en Cultuurfilosofie is Thijs Lijster verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 2016 verscheen zijn essaybundel De grote vlucht inwaarts, die genomineerd werd voor de Socrates wisselbeker en bekroond met de KANTL Essayprijs 2018. Hij publiceert verder regelmatig in kranten en tijdschriften als De Groene Amsterdammer, Filosofie Magazine en Metropolis M

Thijs Lijster zal spreken over De Denker als icoon van het niet-denken.

Margit Vegter | Wijsheid op Wielen

Herken je dat, dat je opeens anders tegen de dingen aankijkt? En dat iemand precies de juiste vraag stelt? Of dat je ergens waar je heel zeker over was, opeens gaat betwijfelen?

Margit Vegter van Bedrijf de Wijsheid zit in een knusse caravan voor je klaar voor een mini filosofisch consult, waarbij ze jou en je gedachtes eens stevig aan de tand voelt.

Dr. Robert Prey & Marit de Jong

What happens when the people who perceive us are socio-technical systems instead of fellow human-beings? What could be the effects when these systems misrecognize us?

Dr. Robert Prey is an Assistant Professor at the Center for Media and Journalism Studies. Together with Marit de Jong, student Media Studies and Philosophy at the University of Groningen, he presents the (mis)recognized by algorithms.

Ad Verbrugge

Ad Verbrugge doceert Sociale- en Culturele filosofie en Filosofie van de economie aan de Vrije Universiteit te Amterdam. Daarnaast is hij medeoprichter en voorzitter van de vereniging Beter Onderwijs Nederland en Centrum Èthos. Verbrugge heeft diverse televisieoptredens gedaan en daarnaast ook essays geschreven. Tijdens de Nacht zal zijn meest recente publicatie Het goede leven & de vrije markt (2018) centraal staan.

 

Eddo Evink 

Filosoof Eddo Evink deed veel te lang over zijn proefschrift en is daarna in een baan aan de Filosofiefaculteit in Groningen gerold. Sinds 2016 is hij ook hoogleraar Filosofie aan de Open Universiteit en doet hij verwoede pogingen om deze twee banen te combineren. 

Eddo Evink zal in zijn lezing de twee kanten van het werk van Franse filosoof Paul Ricoeur samen nemen. Paul Ricoeur heeft veel geschreven over de mens als ethisch handelend wezen. 

Saakje Bakker

Faalfitness is een workout voor je faalspieren! 'Heb ik die dan?' hoor ik je denken. Jazeker! Ze zitten tussen je oren, maar jij kan ze trainen. 

In een actieve sessie met energieke oefeningen ga je ontdekken dat je gaat ontkrampen, maar ook om met meer lef, creativiteit en leerplezier met fouten en falen om te gaan. 

Doina-Cristina Rusu 

Doina-Cristina Ruso is a postdoctoral researcher in the Faculty of Philosophy, University of Groninger, where she runs a NWO-Veni project on the emergence of experimental science. 

During her lecture Is History of Science a History of Errors? Doina-Christina Ruso will give answer to the question: what can we learn today from the failed experimental practices of the past? 

Derek van Zoonen

Naast dat Derek van Zoonen verbonden is aan de Faculteit der Wijsbegeerte van de Universiteit Groningen, werk hij aan een proefscrift over Plato's ethiek en is hij vooral geïnteresseerd in de ideeën over het goede leven en de rol van het genot en andere emoties daarin. 

 

Harrari en het falen van de mensheid | debat

In zijn boek Homo Deus schetst Harrari een beeld waarin de mensheid zijn eigen ondergang aan het voorbereiden is: wetenschappelijk gezien zij wij niets meer dan data-verwerkende machines die ingehaald gaan worden door efficiëntere data-verwerkers. In de 'mooie' nieuwe wereld speelt de mens geen rol meer.

Vier sprekers debatteren over Het falen van de mensheid.

Fred Keijzer richt zich op de biologische verbondenheid van mentale en lichamelijke eigenschappen. Terwijl filosoof en psycholoog Pim Haselager zich verdiept in de ethische en maatschappelijke implicaties van Kunstmatige Intelligentie en Cognitieve Neurowetenschap. Wetenschapsjournalist en schrijver Yannick Fritschy is geïnteresseerd in natuur- en sterrenkunde. Volgens hem was Harrari's Home Deus het beste populaire-wetenschappelijke boek van 2017. Filosoof Arend Klaas Jagersma verzorgt tegenwoordig cursussen en lezingen over de geschiedenis van de filosofie.

Agenda

Vrijdag 5 april
20:00 tot 01:00
Groninger Forum Hereplein hele pand
€ 18,50

Wij werken samen

De Groningse Nacht van de Filosofie is een samenwerking tussen de Rijksuniversiteit Groningen, faculteit wijsbegeerte, Studium Generale en het Groninger Forum.

Wij werken samen
Nieuwsbrief

Zullen we connecten?

Het Groninger Forum gebruikt je gegevens alleen voor de zaken waarvoor je ons toestemming geeft. Vink hieronder aan welke nieuwsbrieven je wilt ontvangen.

Je kunt op elk moment van gedachten veranderen door op de link Afmelden te klikken in de voettekst van elke e-mail die je van ons ontvangt. Je kunt ook altijd contact met ons opnemen via communicatie@groningerforum.nl. We behandelen je gegevens uiteraard met respect. Voor meer informatie, bekijk ons privacyregelement. Door hieronder op Aanmelden of Opslaan te klikken, stem je ermee in dat wij je gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.