SAVE THE DATE: vrijdag 5 april

De mens mag dan een cognitief wezen zijn, we stuntelen wat af. En stuntelen mag tijdens deze zevende editie van de Groningse Nacht van de Filosofie!

'Ik stuntel, dus ik ben'

Tijdens de Groningse Nacht van de Filosofie kijken we in een meerzalen-keuzeprogramma met meer dan 25 sprekers en vanuit allerlei invalshoeken naar de stuntelende en falende mens. Benieuwd welke sprekers hun vingers aan dit onderwerp gaan branden? Hieronder maken elke week een nieuwe naam bekend!

En verder?

Wat de nacht nog meer biedt: faalfitness van het Instituut voor Faalkunde, burn-out van de peuter, errors in science, complottheorieën, Wijsheid op Wielen, de overbodige mens, de digitale faalmuur en meer.

Tickets

Donderdag 14 februari om 10.00 uur start de kaartverkoop.

€ 18,50 normaal // € 13,50 studenten, Stadjerspashouders en Studium Generale-pashouders

De Groningse Nacht van de Filosofie is een samenwerking tussen de Rijksuniversiteit Groningen, faculteit wijsbegeerte, Studium Generale en het Groninger Forum.

Agenda

Vrijdag 5 april
20:00 tot 01:00
Groninger Forum Hereplein hele pand
€ 18,50

De eerste namen zijn al bekend!

Paul Cliteur

Rechtsgeleerde en filosoof Paul Cliteur zal tijdens de nacht geïntervieuwd worden over Theoterrorisme, een onderwerp wat hem na aan het hart ligt. In zijn meest recente boek Theoterrorism v. Freedom of Speech doet hij uit de doeken hoe met name het Islamitische Theoterrorisme zich richt tegen de Westerse secularisatie en vrijheid van meningsuiting. 

Cliteur is als hoogleraar Encyclopedie van de Rechtswetenschap verbonden aan de Universiteit Leiden. Van 1995 tot 2002 was hij als bijzonder hoogleraar filosofie werkzaam aan de Universiteit van Delft en in 2017 visiting professor of law aan UC Hastings College of the Law.

Paul Cliteur

Jannah Loontjens

Schrijver Jannah Loontjens groeide op in Zweden en Nederland. Haar eerste roman, Veel geluk, die zich deels in Zweden afspeelt en deels in Den Haag, is in januari 2007 bij Prometheus verschenen. Haar tweede roman Hoe laat eigenlijk verscheen in januari 2011 en werd genomineerd voor de Halewijn-literatuurprijs. Daarnaast publiceerde Loontjens ook nog een aantal dichtbundels en schrijft ze opiniestukken en recensies voor Trouw, NRC en de Volkskrant.

Jannah schreef ook het autobiografische filosofieboek Roaring Nineties: Of hoe de filosofie mijn leven heeft veranderd en sinds 2017 verzorgt ze een maandelijkse rubriek in Filosofie Magazine, waarin ze filosofen bespreekt die van invloed zijn geweest op haar denken en schrijven. Haar meest recent verschenen roman, Wie weet (2018), speelt zich af op de dag van de aanslag op Charlie Hebdo.

Jannah Loontjens

Gummbah

Gummbah is weer flink op dreef in zijn nieuwe spraakmakende programma Sexboerderij Het Gouden Kalf waarin literatuur en cinema een absurd verbond sluiten. Nieuwe, net niet verschenen boeken worden door hem voor het voetlicht gebracht, gelardeerd met korte films van Leonard Bedaux. Misschien wel het geestigste en meest originele wat er op de Nederlandse podia te beleven valt.

Cartoonist en humorist Gummbah debuteerde in 1994 met zijn cartoons in Humo. Daarna volgden de Volkskrant, Cabaret, Boekblad, Nieuwe Revu, enkele Duitse tijdschriften en het Engelse blad Prospect. Met Hans Teeuwen en Pieter Bouwman trad hij op met de theater- en tv-voorstelling Poelmo.

Gummbah

René ten Bos

De Denker des Vaderlands zal zich richten op het Antropoceen, het tijdperk waarin de mens invloed uitoefent op het klimaat, de oceanen en de aarde zelf. In zijn boek Dwalen in het Antopoceen (2017) constateerde hij al een enorme verdwazing in onze samenleving ten aanzien van klimaatverandering.

René ten Bos is Denker des Vaderlands en hoogleraar filosofie van de managementwetenschapen aan de Radboud Universiteit. Maar ook vader, voetbal- en schaakliefhebber, columnist voor het Financiële Dagblad en schrijver van veel boeken. Al die zaken kent hij minstens zoveel gewicht toe als de filosofie en het hoogleraarschap. Zijn werk kenmerkt zich vaak door zware thema’s die hij vaak met humor en blijmoedigheid benadert.

René ten Bos

Désanne van Brederode

Filosoof en schrijfster Désanne van Brederode pleit voor stuntelen in de liefde. Denken en praten zijn niet altijd wondermiddelen in liefdesrelaties om elkaar te vinden én te behouden; misverstanden, onbegrip en gefrustreerde verlangens hebben ook hun eigen schoonheid en waarde, die zich vaak pas traag onthult.

Désanne van Brederode studeerde filosofie en sinds haar debuut in 1994 publiceerde ze zeven romans, verschillende non-fictie-publicaties en de dichtbundel Verzonnen grond (2018). In april 2019 verschijnt haar roman Wonderlamp. Sinds 2012 is Désanne actief voor het Syrisch Comité in Nederland.

Désanne van Brederode

Jabik Veenbaas 

De Friese Jabik Veenbaas publiceerde zes gedichtenbundels, waarvan de eerste vier in het Fries zijn geschreven. In 2011 publiceerde Veenbaas zijn eerste oorspronkelijk Nederlandstalige bundel: Om de zee te bevaren. Bert Bevers noteerde over deze bundel in De Auteur: 'Dit is ontroerende, bijblijvende poëzie.'

 

Thijs Lijster 

Als universitair docent Kunst- en Cultuurfilosofie is Thijs Lijster verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 2016 verschreen zijn essaybundel De grote vlucht inwaarts, die genomineerd werd voor de Socrates wisselbeker en bekroond met de KANTL Essayprijs 2018. Hij publiceert verder regelmatig in kranten en tijdschriften als De Groene Amsterdammer, Filosofie Magazine en Metropolis M

Margrit Vegter

Herken je dat, dat je opeens anders tegen de dingen aankijkt? En dat iemand precies de juiste vraag stelt? Of dat je ergens waar je heel zeker over was, opeens gaat betwijfelen? 

Margrit Vegter van Bedrijf de Wijsheid zit in een knusse caravan voor je klaar voor een mini filosofisch consult, waarbij ze jou en je gedachtes eens stevig aan de tand voelt. 

Dr. Robert Prey & Marit de Jong

What happens when the people who perceive us are socio-technical systems instead of fellow human-beings? What could be the effects when these systems misrecognize us? 

Dr. Robert Prey is an Assistant Professor at the Center for Media and Journalism Studies. Together with Marit de Jong, student Media Studies and Philosophy at the University of Groningen, he presents the (mis)recognized by algorithms during the Nacht van de Filosofie. 

 

Ad Verbrugge

Ad Verbrugge doceert Sociale- en Culurele filosofie en Filosofie van de economie aan de Vrije Universiteit te Amterdam. Daarnaast is hij medeoprichter en voorzitter van de vereniging Beter Onderwijs Nederland en Centrum Èthos. Verburgge heeft diverse televisieoptredens gedaan en daarnaast ook essays geschreven. Zijn meest recente publicatie is Het goede leven & de vrije markt (2018).

Wij werken samen

De Groningse Nacht van de Filosofie is een samenwerking tussen de Rijksuniversiteit Groningen, faculteit wijsbegeerte, Studium Generale en het Groninger Forum.

Wij werken samen
Nieuwsbrief

Zullen we connecten?

Het Groninger Forum gebruikt je gegevens alleen voor de zaken waarvoor je ons toestemming geeft. Vink hieronder aan welke nieuwsbrieven je wilt ontvangen.

Je kunt op elk moment van gedachten veranderen door op de link Afmelden te klikken in de voettekst van elke e-mail die je van ons ontvangt. Je kunt ook altijd contact met ons opnemen via communicatie@groningerforum.nl. We behandelen je gegevens uiteraard met respect. Voor meer informatie, bekijk ons privacyregelement. Door hieronder op Aanmelden of Opslaan te klikken, stem je ermee in dat wij je gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.