Europa is een uniek samenlevingsmodel waarin democratie centraal zou moeten staan, stelde de Franse president Macron in een toespraak in Straatsburg in april dit jaar. Om dit samenlevingsmodel ook in deze tijden te laten slagen, moeten Europese burgers nauwer worden betrokken bij het vernieuwen van de Europese Unie. Met dit doel worden er, in navolging van Frankrijk, in elke EU-lidstaat lokale dialogen over de toekomst van Europa gehouden.

De dialoog in Groningen vindt plaats op dinsdag 9 oktober in het Groninger Forum aan de Oude Boteringestraat 18. Tijdens deze dialoog nodigen het Verwey-Jonker Instituut en Netwerk Democratie u uit om uw gedachten te komen delen over de koers van de EU. Welke toekomst ziet u voor zichzelf en anderen binnen de Europese Unie? Over welke onderwerpen wilt u dat Europese leiders het met elkaar eens worden? Wat staat voor u bovenaan in de Europese agenda?

Dit is uw kans om invloed uit te oefenen op de prioriteiten van de Europese Unie. We nodigen u daarom graag uit om uw ideeën met ons delen tijdens de Groningse dialoog. Het belooft een gezellige bijeenkomst te worden met hapjes en drankjes. Jacques Wallage, oud-burgemeester van Groningen, zal de avond introduceren met een inspirerend verhaal over de relatie tussen Groningen en de democratie. Na deze introductie gaan we in kleine groepjes met elkaar in gesprek en formuleren zo samen de agenda van Groningen voor Europa.

De input wordt tijdens de bijeenkomst gedocumenteerd door onderzoekers van het Verwey-Jonker Instituut en wordt in december samen met de inbreng van bewoners uit andere Nederlandse steden gepresenteerd aan de Europese Commissie. De uitkomst van de dialogen in de 27 lidstaten van de EU wordt vervolgens gebruikt voor het bepalen van de prioriteiten voor de EU voor de komende vijf tot tien jaar.

Deze avond is gratis toegankelijk, maar aanmelden is nodig. U kunt zich hier aanmelden.

Locatie + route

Misschien vind je dit ook leuk

Weet als eerste
wat er speelt

Bring it on!