Met de eerste ontmoeting van Romeinen met Germanen, waarin de wierden als woonplaatsen al worden genoemd, begint de geschreven geschiedenis van Nederland. Daarna zijn er eeuwenlang steeds meer contacten waarbij de Bataven als hulptroepen worden ingeschakeld om 'volksverhuizers' bij de grens tegen te houden. Andere onderwerpen die aan bod komen in de cursus zijn bijvoorbeeld de zeespiegelstijging uit de 4e en 5e eeuw waardoor het lijkt of het kustgebied 'leeg' is, de positie van Dorestad als grote handelsplaats en aanjager van de economie aan de Oude Rijn, de bekering tot het christendom van Friezen, Franken en Saksen, Karel de Grote en de komst van de Vikingen in onze contreien. Waar mogelijk wordt ook ingezoomd op wat bekend is geworden over de bevolking in Noord Nederland.

Cursusperiode 6 nov t/m 27 nov 2018
Aantal 4 lessen, 06/11, 13/11, 20/11, 27/11
Docent Willemien van Schaick

Raadpleeg onze pagina met algemene informatie over betalen, restitutie en vakanties.

Nieuwsbrief

Zullen we connecten?

Het Groninger Forum gebruikt je gegevens alleen voor de zaken waarvoor je ons toestemming geeft. Vink hieronder aan welke nieuwsbrieven je wilt ontvangen.

Je kunt op elk moment van gedachten veranderen door op de link Afmelden te klikken in de voettekst van elke e-mail die je van ons ontvangt. Je kunt ook altijd contact met ons opnemen via communicatie@groningerforum.nl. We behandelen je gegevens uiteraard met respect. Voor meer informatie, bekijk ons privacyregelement. Door hieronder op Aanmelden of Opslaan te klikken, stem je ermee in dat wij je gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacypraktijken van MailChimp.