Aanvragen uit wetenschappelijke bibliotheken (IBL)

IBL staat voor interbibliothecair lenen. Via het IBL-systeem kun je - tegen een vergoeding - materialen lenen bij wetenschappelijke bibliotheken, openbare plus-bibliotheken en de Koninklijke Bibliotheek.

Als je hiervan gebruik maakt, is het mogelijk dat je een eigen IBL-account hebt met een tegoed. Lees dan onderaan deze pagina even verder, want dit is gestopt.

Wetenschappelijke materialen zoeken en aanvragen

In WorldCat Discovery vind je wetenschappelijke boeken van universiteitsbibliotheken, musea en onderzoeksinstellingen van over de hele wereld. Alle boeken die in Nederland beschikbaar zijn, kun je lenen.

Let op: dit kost € 6,50 per boek en je mag het boek vier weken lenen.

Volg deze stappen:

1. Zoek het boek op in WorldCat Discovery
2. Kopieer de link van het boek (oftewel de url van de pagina).
3. Plak de link in het aanvraagformulier en vraag het boek aan.

Scans aanvragen

Bij de Koninklijke Bibliotheek kun je tegen betaling scans aanvragen van (tijdschrift)artikelen. Ga daarvoor naar de website van de Koninklijke Bibliotheek.

Nieuw internationaal IBL-systeem

Landelijk wordt er gebruik gemaakt van een nieuw internationaal IBL-systeem. Daarom is het niet meer mogelijk om aanvragen te doen met je eigen IBL-account bij de Universiteitsbibliotheken en de Koninklijke Bibliotheek. In samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek werken we aan een alternatieve route, zodat je voorlopig nog materiaal kunt blijven aanvragen met tussenkomst van onze bibliotheekmedewerkers.

Andere wetenschappelijke bibliotheken gaan het komend halfjaar geleidelijk over op het nieuwe internationale IBL-systeem.

Je tegoed terugvragen

Tot 1 april kun je openstaande tegoeden van je IBL-account - met inachtneming van bovenstaande - nog gebruiken.

Ongebruikte tegoeden kun je tot 1 september 2019 terugvragen door een e-mail te sturen naar onze IBL-medewerker Johan Fockens: j.fockens@groningerforum.nl (of klik op onderstaande link).

TEGOED IBL-ACCOUNT TERUGVRAGEN >

Weet als eerste
wat er speelt

Bring it on!