Persoonlijke hulpmiddelen
Winkelwagen Ticket account
U bent hier: Home / Events / Groningse Nacht van de Filosofie 2018
Info

Groningse Nacht van de Filosofie 2018

Vrijdag 13 april

Er zijn helaas geen kaarten meer beschikbaar.

Vrijdag 13 april

vrijdag 13 april

Vele denkers komen hun ideeën delen in het Groninger Forum.

vrijdag 13 april

OVER DE GRONINGSE NACHT VAN DE FILOSOFIE

Op vrijdag 13 april ontvangen we verschillende denkers die in een meerzalen-keuzeprogramma het publiek deelgenoot maken van hun ideeën en gedachten. Er zijn helaas geen kaarten meer beschikbaar voor de Groningse Nacht van de Filosofie 2018. Heb je een kaartje gekocht en kun je onverhoopt niet komen? Wij kunnen geen kaarten meer retour nemen, maar je kunt je kaartje wél aanbieden op onze Facebook-pagina!  


Download hier de timetable | Puzzelen maar!

De timetable van de Groningse Nacht van de Filosofie 2018 is af! Je kunt hem hier downloaden. Zaal 5 vind je bij onze buren in het Launch Café aan de Herenbinnensingel. P.s. Heb je ook gezien dat we in de bovenfoyer een analoge photobooth hebben staan? Scoor een gratis Instagram-waardig kiekje én tastbare herinnering.


De Nacht wordt georganiseerd samen met..

De Groningse Nacht van de Filosofie is een samenwerking van Studium Generale Groningen, Faculteit Wijsbegeerte van de RUG en het Groninger Forum. 


Thema van de nacht: Online/Offline

Heb je 3000 facebook-vrienden, post je foto's van je cappuccino's op Instagram, date je via Tinder? Of ben je juist he-le-maal klaar met je smartphone, het posten van selfies en maak je je zorgen om de data die over je wordt verzameld? Hoe dan ook: dan is deze editie van de Groningse Nacht van de Filosofie écht wat voor jou.


Landelijk thema | Verbeelding aan de Macht

1968 was een revolutionair jaar waarin wereldwijd conservatieve systemen en traditionele maatschappelijke verhoudingen werden aangevochten. Nooit eerder kreeg het individu zoveel vrijheid. Vijftig jaar na dato maken we de balans op tijdens de Maand van de Filosofie. Wat is er overgebleven van het jaren 60 idealisme?


Leen een boek van de sprekers

+ André Aleman | Dirigent van je bovenkamer
+ Ignaas Devisch | Het empathisch teveel : op naar een werkbare onverschilligheid
+ Maxim Februari | Klont
+ Eva Meijer | Dierentalen 
+ Miriam Rasch |  Zwemmen in de oceaan : berichten uit een postdigitale wereld
+ Hans Schnitzler | Het digitale proletariaat 
+ Marjan Slob | Hersenbeest


Maxim Februari | interview over 'klont'

Filosoof en literatuurwetenschapper Miriam Rasch interviewt jurist, filosoof en schrijver Maxim Februari over zijn laatste roman, Klont. Daarin onderzoekt Februari de vraag hoe wij (moeten) willen leven ten tijde van de digitale revolutie, artificial intelligence, en big data.


Hans Schnitzler | Filosofie van de Digitale Onthouding

Wat gebeurt er wanneer je offline gaat in een wereld die altijd online is? We zijn voortdurend bereikbaar en verbonden, maar welke prijs betalen we daar eigenlijk voor? Filosoof, columnist en auteur Hans Schnitzler gaat in gesprek met twee studenten die een digitale detox hebben gedaan.


Miriam Rasch | The else: over het gat tussen wereld en data

Het dataïsme gaat ervan uit dat alles in de wereld te vertalen is in data. Maar is dat wel zo? Miriam Rasch is filosoof en literatuurwetenschapper vraagt zich af wat er valt te zeggen over dat wat ontsnapt aan dataficering, en waarom is het belangrijk om ook over dit ‘andere’ te spreken?


Hans de Bruijn | Framing en reframing

Politiek is ingewikkeld, dus zoeken we naar eenvoudige taal om onze standpunten in een positief daglicht te zetten. We 'framen' - en onze tegenstanders proberen ons te re-framen. Hans de Bruijn, hoogleraar bestuurskunde aan de TU Delft laat zien hoe ingenieus dat spel is, dat niemand er aan ontkomt - en: dat het vaak ook nog leuk is.


CANCELLED | Vincent Hendricks

We are sorry to say that the lecture of Vincent Hendricks has been cancelled. | Social media and other purveyors of information sell their users' attention to advertisers who pay them. Vincent Hendricks is Professor of Formal Philosophy and will focus on how this system relates to fake news.


Eva Meijer | Dierentalen

Eva Meijer is romanschrijver en (dier)filosoof. Dolfijnen noemen elkaar bij hun naam, vleermuizen houden van roddelen, pijlinktvissen praten met elkaar door veranderende kleurpatronen op hun huid. Meijer vertelt over nieuw onderzoek naar talen van niet-menselijke dieren en onderzoekt de mogelijkheid van begrip.


Arjen Kleinherenbrink + Simon Gusman | Avonturen bestaan niet

We zijn verslaafd aan avontuur. De zucht naar avontuur berust echter op een illusie, omdat de wereld nooit dezelfde structuur heeft als de verhalen die wij er over vertellen. Filosofen, en auteurs van het boek Avonturen bestaan niet, Gusman en Kleinherenbrink gaan in op onze drang naar avontuur.


Carla Rita Palmerino | Imagining what would happen

Can an experiment which is performed only in the laboratory of the mind teach us something new about the world? Carla Rita Palmerino, Professor of Modern Philosophy at Radboud University, will try to answer this question by looking at the role that thought experiments play in the works of Galileo Galilei.


Hanne de Leeuw & Ina Kooper | Ordeverstoorders in filosofie en kunst

Op eigen wijze gingen de 19e eeuwse filosofen Juan Stuart Mill en Harriet Taylor Mill en schilder William Turner in tegen de gangbare opvattingen. Filosoof Hanne de Leeuw en kunstenaar Ina Kooper plaatsen hen naast elkaar en tonen hoe verbeelding daarin een grote rol speelde. Gaan rede en emotie hand in hand in filosofie en kunst?


Coen van de Ven | Politiek en macht van algoritmen, blockchain en techgiganten

Kiezen tussen de boekenkast en de straat opgaan heeft Coen van de Ven nooit gekund, dus studeerde hij eerst journalistiek in Utrecht en later politieke theorie in Edinburgh. Hij werkt bij De Groene Amsterdammer en schreef de afgelopen jaren voor Al Jazeera, Vrij Nederland, De Morgen, Het Parool en RTL Z. 


Marlou van Paridon | Socratisch gesprek over verbeelding online

Socrates daagde mensen uit hun vastgeroeste denkpatronen en cultureel ingebakken oordelen los te laten. Ga een socratisch groepsgesprek aan met Marlou van Paridon, hoofddocent aan de Internationale School voor Wijsbegeerte, over de vraag 'hoe werkt verbeelding online?' 


Daan Evers | Valt er over smaak te twisten? Over de objectiviteit van schoonheid

Volgens filosoof Immanuel Kant maakt schoonheidservaring aanspraak op universele geldigheid. Weinig hedendaagse filosofen zijn het met hem eens. Maar waarom zouden we eigenlijk ontkennen dat schoonheid objectief is? Daan Evers, docent filosofie aan de RUG en gespecialiseerd in meta-ethiek en esthetica, gaat hier verder op in. 


Charlotte Knowles | Heidegger and the (illusory) power of the social world

We often act in accordance with social roles even if they conflict with our interests. Where does the authority of social roles come from, and what happens if we challenge it? Using the philosophy of Heidegger, postdoctoral researcher Charlotte Knowles explores how social roles can be seen to be illusory and how, by reorienting ourselves in relation to our roles, we can shatter this illusion.


Tanny Dobbelaar | Verbeelding in familiegeschiedenis

Wat is familie eigenlijk? Een deel van jezelf? Een beschouwing over filosofische voetangels en klemmen van familiegeschiedenis door Tanny Dobbelaar, filosoof en schrijfster van Schrijven met Montaigne en Familieverhalen: de kunst van het schrijven over je naasten.


Ype de Boer | Murakami en de mens die niet met zichzelf overeenkomt

Ype de Boer, promovendus aan de VU onderzoekt wat de filosofische waarde is van Haruki Murakami's fictie. Surreëel, mysterieus en multi-interpretabel - de gespletenheid die zijn personages ervaren brengt een fundamenteel aspect van het menselijk bestaan tot uitdrukking.


Lisa Doeland, Naomi Jacobs en Elize de Mul | Onszelf voorbij

Omdat het ons aan grip op de buitenwereld lijkt te ontbreken, richten we ons steeds vaker op onszelf. We storten ons op mindfulness, moestuinieren en gaan op vakantie back to basics. Tegelijkertijd ligt een economische crisis op de loer en nemen klimaatvoorspellingen apocalyptische vormen aan. Arjen Kleinherenbrink verkent met Doeland, Jacobs en De Mul het leven in een onzekere wereld.


Elize de Mul | Dansen met een plastic zak

We omringen ons met door de mens vervaardigde dingen die meer en meer het landschap bepalen waarin we leven. Vaak ‘zien’ we veel van deze technologische objecten niet eens meer. Wanneer we de tijd nemen om de plastic zak te zien als het ding wat het is, wat kunnen we dan van hem leren? Filosoof Elize de Mul neemt je mee in een esthetische ervaring van dit ' onooglijke' ding.


Bianca Bosman | Theseus' ship: a paradox about (personal) identity

This talk, by ancient and medieval philosophy loving promovendus Bianca Bosman, is about a boat will unveil fundamental problems concerning the notion of (personal) identity. Is a boat still the same if you replace its broken boards? Are your jeans still the same after you patch the holes? Are you still the same person you were a year ago?