Persoonlijke hulpmiddelen
Winkelwagen Ticket account
U bent hier: Home / Events / Exposities
Info

Exposities

Locatie Oude Boteringe- straat 18

Bezoek de exposities in het Groninger Forum, of exposeer zelf!

Locatie Oude Boteringe- straat 18

Anne-Will Lufting

VERF OP DOEK

12 februari t/m 5 mei 2018

'Gefascineerd door plooien, kreukels en glans kijk ik om mij heen. In mijn beeldend werk zoek ik naar een juiste spanning tussen perfectie en de aantrekkingskracht van imperfectie.

Leer of bisonyl buigt op eigen wijze onder bepaalde hoeken goed of juist niet, waardoor eigenzinnige plooien ontstaan en de verzelfstandigde vorm definitief is geworden. Na het vervormen vindt de laatste handeling plaats door terug te keren naar de essentie van de schilderkunst: het aanbrengen van verf en kleur op een oppervlak. Het geplooide oppervlak wordt laag voor laag met precisie beschilderd. De gladde verfhuid en strakke uitstraling verleidt de toeschouwer, waarbij de ruimtelijkheid van het object de gelegenheid biedt om fysiek verbonden te raken met het toch gladde oppervlak.'

anne-will.nl

 


Hilde van der Gang

TANGLIBLE SPACES

12 februari t/m 5 mei 2018
'Het moet niet vertellen, het moet suggereren. Het moet niet invullen, het moet weglaten.'

Het werk van Hilde van der Gang, verenigt een aantal karakteristieke kenmerken op een haast achteloze manier. Het gaat over ruimte, het geeft een surrealistische draai aan de werkelijkheid en zet de tijd stil. Het beeld roept het verhaal op waarin personen een rol spelen zonder zichtbaar te zijn. Ze hebben accenten gekregen die de fotografische werkelijkheid ondermijnen. Een enkelvoudig beeld verandert in een gelaagd beeld. Met deze manipulaties wordt de menselijke afwezigheid in beeld gebracht. Er ontstaat een sfeer die ze uit de realiteit tilt en de weg opent voor allerlei interpretaties.

hildevandergang.nl

 


Judith de Jong

VERBINDING

12 februari t/m 5 mei 2018

'Mijn werk ontstaat door de fascinatie die ik heb voor de relatie tussen mens en natuur. Bomen en planten zijn een terugkerend thema waarmee ik deze relatie probeer vast te leggen. Onderzoekend probeer ik te begrijpen wat die relatie kan inhouden, waarbij ik mijzelf de volgende vragen stel: Wat voor soort relatie kan ik met de natuur aangaan? Wat voor plaats heb ik in de relatie tot de natuur? Hoe verhoud ik mij persoonlijk tot de natuur? In hoeverre kan ik mij met bomen en planten vereenzelvigen en waar houdt dit op en hoe verhoudt mijn omgeving (cultuur) zich ten opzichte van natuur?

Door mijn onderzoek vanuit een artistieke invalshoek te benaderen, ontstaat er een afwisselende serie van vondsten welke ik vastleg door middel van fotografie. Ik ben ontzettend geïnteresseerd in de Tao filosofie. Deze filosofie pas ik toe in mijn werk. Het resultaat ontstaat door interventies in de omgeving waarbij ik alleen werk en gebruik maak van de zelfontspanner. Dit biedt mij de mogelijkheid om in een meditatieve staat van zijn te werken. Als in een mantra herhaal ik constant dezelfde handeling. Stilstaand, zittend of liggend voor de camera poseren. Hierbij ben ik met mijn lichaam en geest in het hier en nu. Dit geeft vervolgens weer ruimte om mijn relatie tot de natuur te ervaren, hierop te reflecteren en ten slotte dit proces vast te leggen.'

judith-dejong.com


Loes Faber

RAAMWERK

onbepaalde tijd

Ter ere van de Poëziemarathon tekende illustrator Loes Faber (1987) een serie illustraties op de ramen van het Groninger Forum aan de Oude Boteringestraat.

Loes werkt voor verschillende opdrachtgevers als de Volkskrant en D66. Daarnaast geeft ze les in illustratie en artistiek onderzoek aan Academie Minerva. Ze houdt zich in haar werk het liefst bezig met maatschappelijke thema's zoals feminisme en (seksuele) diversiteit maar ook onderwerpen als architectuur, (verdrietige) mensen en melancholie. Belangrijke inspiratiebronnen zijn kindertekeningen, taal en typografie maar ook outsider art, folk kunst en traditionele maskers uit verschillende culturen. Loes woont en werkt in zowel Amsterdam als Groningen.

loesfaber.com / Instagram @loesfaberillustration

© Foto Loes: Anneke Appelmoes


VERWACHT: Tsjechisch Centrum Nederland

TWAALF WERELDEN: TSJECHISCHE KINDERBOEKILLUSTRATIES
12 maart t/m 15 april 2018

Iedereen kent Molletje en Buurman & Buurman wel. Ze zijn hier net zo bekend als thuis in Tsjechië. Maar ken je ook de Sokkenvreters, Turboslak en de Kokosopa al? Kom gauw kennismaken!

Kinderboekillustratie is in Tsjechië een vak apart, met veel aanzien en een lange en rijke traditie. In het kader van 100 jaar Tsjechoslowakije presenteert het Tsjechisch Centrum Nederland een tentoonstelling van hedendaagse Tsjechische kinderboekillustraties. Twaalf succesvolle Tsjechische illustratoren en kunstenaars laten hun beste kinderboekwerken zien. 

Het Tsjechisch Centrum in Nederland maakt onderdeel uit van een netwerk van Tsjechische Centra, dat onder het Tsjechische Ministerie van Buitenlandse Zaken valt. Het Tsjechisch Centrum spant zich in om Tsjechische kunst en cultuur in Nederland onder de aandacht te brengen en ondersteunt culturele, academische, maatschappelijke initiatieven.

Illustratie: Chalankova Dnes dite Vandaag een kind


Kunstpraat

Elke maand interviewen we een van de kunstenaars die exposeren in het Groninger Forum. Wat inspireert hem of haar en welke technieken worden er gebruikt? Een gesprek over kunst in het algemeen, over mooi en over lelijk.


Exhibition on screen

Vanuit je luie stoel de prachtigste exposities ervaren, dat kan met onze serie Exhibition on screen. Dit is een internationale succesvolle filmreeks waarin een tour door een van de grote kunstexposities wordt gepresenteerd als film. Met dit seizoen onder anderen Hokusai, Vermeer en Cézanne.


Werk aanschaffen?

Ben je geïnteresseerd in het aanschaffen van werk van een van de kunstenaars die in het Groninger Forum exposeren? Dat kan! Neem daarvoor contact op met de kunstenaar zelf of met Marielou van der Hoef: .

(Afbeelding: City Story Stool - Klein Lena van der Wal)


Ook exposeren in het Groninger Forum?

Wij bieden vooral graag startende kunstenaars de kans hun werk te laten zien aan een groot publiek. Heb je interesse of wil je graag meer weten? Stuur dan een e-mail naar Marielou van der Hoef: .