Persoonlijke hulpmiddelen
Winkelwagen Ticket account
U bent hier: Home / Bibliotheek / Moeite met lezen? / Dyslectisch?
Info

Dyslectisch?

Sommige boeken willen alle kinderen lezen. De griezelbus van Paul van Loon is zo’n boek. Spannend, uitdagend, maar ook met een hoog AVI-niveau en volle pagina’s tekst. Voor kinderen met dyslexie is dat moeilijk. Voor hen is het lastig boeken te vinden die leuk én makkelijk te lezen zijn. Om het vinden wat gemakkelijker te maken heeft de Groninger Forum Bibliotheek ze bij elkaar gezet op het Makkelijk Lezen Plein. Zelf eens ervaren hoe het is om dyslectisch te zijn? Doe dan een test.

Makkelijk Lezen Plein

Op het Makkelijk Lezen Plein (MLP) vind je boeken en andere materialen die speciaal zijn geselecteerd voor kinderen met dyslexie of een andere leesbeperking. De boeken zijn er aantrekkelijk gepresenteerd, zodat kinderen worden uitgenodigd een boek te pakken. De inhoud van de boeken sluit aan bij de leeftijd van het kind, maar het technisch leesniveau is lager. De kans is groot dat je kind met dit soort boeken lezen leuker gaat vinden en meer gaat lezen.

Voor wie?

Het MLP is bedoeld voor kinderen met dyslexie, autisme, een concentratiestoornis, een visuele of verstandelijke beperking en voor kinderen voor wie Nederlands de tweede taal is. Maar het MLP is er ook voor ouders en leerkrachten die met deze kinderen te maken hebben.

Wat vind je er?

Op het MLP staan dezelfde spannende, grappige en mooie verhalen, maar dan eenvoudiger. Het AVI-niveau is lager. En de pagina’s zijn overzichtelijker. Er is vaak zelfs een speciaal lettertype gebruikt. Dat maakt het lezen een stuk makkelijker. Ook informatieve materialen die gebruikt kunnen worden voor bijvoorbeeld een werkstuk of spreekbeurt kun je er vinden.

Onze medewerkers helpen natuurlijk graag als je op zoek bent naar iets specifieks of naar meer informatie.

Luisterboeken

Voor kinderen met dyslexie of een andere leeshandicap kunnen luisterboeken ook heel handig zijn. Op het MLP zijn luisterboeken te vinden. Maar in onze catalogus staan er nog veel meer! Ook boeken die voor de lijst kunnen worden gelezen. Op de landelijke website van het Makkelijk Lezen Plein staan veel (luister)boekentips voor kinderen met dyslexie.

Passend Lezen

Via de website Passend Lezen heb je toegang tot meer dan 4500 titels via streaming. Tot 18 jaar is dat helemaal gratis!