Persoonlijke hulpmiddelen
Winkelwagen Ticket account
U bent hier: Home / Bibliotheek / Digitaal aanbod / E-books
Info

E-books

ebooks2.jpg

Bibliotheekleden kunnen gratis e-books lenen van de online bibliotheek. Je kunt kiezen uit meer dan 15.000 e-books waaronder thrillers, romans, informatieve boeken en kinderboeken. Lees in 5 stappen hoe het lenen van e-books werkt:

  1. Ga naar www.onlinebibliotheek.nl/ebooks en maak een webaccount aan. Hiervoor heb je je pasnummer nodig. Dat nummer staat op je bibliotheekpas.
  2. Activeer je account door op de link in de bevestigingsmail te klikken. Nu kun je inloggen met je e-mailadres en zelfgekozen wachtwoord. 
  3. Kies een e-book dat je wilt lezen.
  4. Geef aan hoe je het e-book wilt lezen door een 'formaat' te selectere: - Op een e-reader: een aantal e-books kun je in ePub of PDF-formaat downloaden > bekijk instructiefilmpje
  5. - Op een pc of laptop: je kunt de e-books online lezen door ze te streamen (hiervoor is continu een internetverbinding nodig) > bekijk instructiefilmpje
    - Op een tablet of smartphone: zoek op 'Bibliotheek' in de App Store of de Play Store en download de lees-app van de Bibliotheek. > bekijk instructiefilmpje
  6. Plaats het e-book op je online boekenplank door op 'Bestel e-book' te klikken.


De leentijd voor e-books is 3 weken. Na deze periode kun je een geleend e-book niet verlengen, maar wel gewoon opnieuw lenen. Een e-book hoef je niet in te leveren; na 3 weken verdwijnt het automatisch van je online boekenplank.

Voor het lenen van e-books is een up to date internetbrowser vereist (de website werkt bijvoorbeeld alleen bij Internet Explorer 9 of hoger). Er wordt geen gebruikgemaakt van Flash, wat de e-books ook geschikt maakt voor de iPad. E-readers moeten beschikken over Adobe DRM, en moeten de e-bookformats ePub en PDF ondersteunen. Bij elke boekbeschrijving op onlinebibliotheek.nl/ebooks zie je of je het e-book kan lezen op een e-reader, of je filtert hierop in de catalogus.

HULP NODIG?

Kijk eens bij de veelgestelde vragen.

WEKELIJKS SPREEKUUR
Tijdens de vakantie even niet, maar vanaf september wel weer: iedere donderdag van 18.00-20.00 uur staat een collega voor je klaar bij de Klantenservice aan de Oude Boteringestraat 18. Neem je laptop, tablet of e-reader en kabeltjes mee.

Klassiekers als e-books

In de e-books-eregalerij kun je klassieke meesterwerken uit de Nederlandse literatuur en poëzie downloaden, waaronder de 'Camera Obscura' van Nicolaas Beets en 'Max Havelaar' van Multatuli. Het bijzondere is dat je naast de boeken zelf, achtergrondinformatie kunt lezen over het boek en de schrijver. De e-books uit de eregalerij worden aangeboden in ePub-formaat en kunnen met gratis software eenvoudig worden gelezen op alle gangbare tablets, smartphones, computers en e-readers.

In onze catalogus vind je nog veel meer rechtenvrije e-books. Zo kun je onder de noemer 'Gutenberg' meer dan 40.000 e-books in diverse formats (bijvoorbeeld ePub en Kindle ) downloaden. Alle klassiekers staan erin: Les Misérables, Pride and prejudice van Jane Austen, de avonturen van Sherlock Holmes en de sprookjes van Grimm bijvoorbeeld. Maar je kunt ook Kafka, Plato, Charles Dickens, Gulliver’s travels en Moby Dick lezen. 500 van deze klassieke e-books kun je handig downloaden op de iPad met behulp van onze selectie-app. Daarnaast vind je in onze catalogus ruim 16.000 e-books van de Digitale Bibliotheek der Nederlandse Letteren (DBNL), vooral literaire teksten en biografieën op het gebied van Nederlandse literatuur, taal en cultuurgeschiedenis.